Tyve gode bøker til språkstimulering for 3-6 åringer

7 487

children-1869265_1920

En utfordring når vi har hatt våre språkprosjekter er å finne bøker som er egnet til språkstimulering og dialogisk lesing. For å finne gode bøker og historier har vi gått gjennom en mengde ulike barnebøker. Her er noen favoritter blant bøkene som passer til barn mellom 3-6 år.

Hva er viktig å tenke på når man skal velge barnebøker som er egnet for språkstimulering?  Når vi startet med prosjektene våre, merket jeg at jeg ikke helt likte denne måten å tenke på bøker. Jeg elsker selv å lese barnebøker og tenker at å lese bøker med barn har en verdi som er langt mer enn å stimulere språk. Å lese høyt med barn og gi barn bokglede kan stryke relasjonen mellom barnet og den voksne, det  gir evne til å ta andres perspektiv og å lære om verdener og virkeligheter som hadde vært fremmende for barnet uten  bøkene. At det i tillegg fremmer språk er på mange måter bare en fin bivirkning av alt det andre positive bøker bidrar med.

Likevel, siden prosjektene våre altså handlet om språkstimulering og dialogisk lesing, forsøkte vi å finne frem til noen kriterier for at en bok var godt egnet i språkstimuleringsarbeidet. Er så noen bøker bedre egnet enn andre? Undersøkelser viser at gode bøker inneholder et langt rikere språk enn det som barnet møter i vanlig dagligtale med andre barn eller voksne (Stanovich 1996). Dette regnes ofte å være en viktig mekanisme bak hvorfor barn som ofte blir lest for og eksponert for bøker utvikler et rikere språk.

Når vi har valgt bøker og historier for våre intervensjonsundersøkelser har vi lagt vekt på følgende kriterier:

 • Bøkene må være tilpasset vanskegraden til den aldersgruppen som er med i språkgruppen og samsvare med hva barn i den aldersgruppen vanligvis er opptatt av.  
 • En god historie er en nøkkel. At en det skal være en god historie betyr ikke at boken trenger å inneholde mye tekst. Mengden på teksten bør tilpasses barnets språklige nivå. Mange bøker med historier som er fengende for barn har ikke mye tekst, men forteller likevel en god historie. Det bør være en balanse mellom tekstmengde og bilder som er tilpasset aldersgruppen.  
 • Bøkene bør ha tiltalende og spennende bilder som kan fenge barnas interesse.
 •  I barnehagealder er det sjelden nyttig å fokusere på bøker som er fylt med læring av bokstaver, tall, eller farger. De fleste barn vil lære seg slike symboler gjennom lek eller senere i skolen. Det er langt viktigere å få på plass en god forståelse av begreper om mengde, hva bokstaver er og brukes til, bevissthet om språklyder, samt et godt og rikt vokabular enn en teknisk læring av symboler som tall og bokstaver.
 • Bøker som fokuserer på ulike typer rim og regler kan være nyttige for å utvikle barns fonologiske bevissthet. Vi har imidlertid ikke fokusert på dette her siden hensikten med våre prosjekter var å utvikle begrepsforståelse.

Det finnes selvsagt en mengde bøker som kan være egnet til dialogisk lesing for barn i alderen 3-6 år. Mest nærliggende er det jo å tenke på “klassikere” for aldersgruppen som Albert Åberg, Karsten og Petra (vi brukte selv mye disse bøkene i ett av prosjektene), Pippi, Pulverheksa, Ruffen, Lotta, Gruffalo, Bukkene bruse, gubben og katten  og andre.

Bøkene nedenfor har jeg imidlertid  valgt ut rett og slett fordi at de (i tillegg til å oppfylle kriteriene ovenfor) har vært tankevekkende, morsomme og engasjerende  når jeg har lest de for barn i alderen 3-6 år. De har  også det til felles at de kanskje ikke er like kjente som de “klassikerne” jeg nevnte ovenfor.  Det er selvsagt store variasjoner i språkferdigheter hos 3-6 åringer så ikke alle disse bøkene vil passe for alle, her må man prøve seg frem

Har du andre favoritter? Bruk gjerne kommentarfeltet, jeg er alltid interessert i tips om gode bøker.

God lesing!

 1. Når alle sover Nicolay Houm: Når byen sover kommer monsteret buba
 2. Oliver Jan Grue Om Oliver, verdens første tamme rullestol.
 3. Mimbo og Jimbo og den lange vinteren Jacob Martin Strid Hva skjer når våren aldri kommer?

Tambar er et troll Tor Åge Bringsværd Tambar er en vanlig men uvanlig gutt i barnehage som egentlig er et troll.

 1. Glemmestedet Knut Nærum Greger og Koseklovnen er med oldemor på biblioteket. Når de skal dra, er klovnen vekk.
 2. Ordfabrikken Agnès de Lestrade Valeria Docampo. Nydelig historie om byen hvor ord må kjøpes for penger.
 3. Plass bakpå kosten Julia Donaldson. Bok av samme forfatter som Gruffalo, artig og på rim.
 4. 999 på Flyttefot Ken Kimura. 999 rompetroll skal ha et nytt hjem og dramatikk oppstår.
 5.  Redd Kaia Brænne, Bendik Brænne, Trond Brænne mfl. Om å være redd i en storm.
 6. Jakob og Neikob-naboen Kari Stai Jakob og Neikob er bestevenner og bor  på ein bakketopp. Jakob seier JA til alt, og Neikob seier NEI til alt.
 7. Gabba Gabba Hey Gry Morsund Pappa vil være kul og gjøre kule ting med sønnen, men sønnen har ikke lyst. Tankevekkende og artig historie
 8. Prins Bisk Bjørn Ousland Bisk vil leke at han er prins og ha de andre som tjenere.
 9. Odd er et egg av Lisa Aisato Odd har et hode av egg som kan knuse og er alltid redd.

standard_odd-er-et-egg_hd_image

 1. En fisk til Luna Lisa Aisatos . Luna får nattlig besøk av en fisk.
 2. Fugl Lisa Aisatos  om en jente som skulle ønske hun kunne fly bort med fuglene når den kalde vinteren nærmer seg
 3. Vi skal på bjørnejakt Michael Rose Helen Oxenbury En familie jakter på bjørn og må gjennom ulike utfordringer.
 4. Den lille isbjørnen Hans De Beer Isbjørnen redder en valp og hjelper han tilbake til moren sin.
 5. Mons, den glemsomme pusekatten Judith Kerr Katten Mons er glemsom og ofte i trøbbel.
 6. Fem minutters fred Jill Murphy Mammaen vil ha fem minutter alene, men barna forstyrrer.
 7. Jeg! Svein Nyhus Hva skiller meg fra de andre, hvorfor er “jeg” blitt meg?visbildeservlet

(bøkene er nevnt i tilfeldig rekkefølge)

 

 

Du vil kanskje også like dette Mer fra samme forfatter

7 Comments

 1. Hilde Fridheim says

  Anbefaler at du prøver
  – De tre små ulvene og den store stygge grisen, Eugene Trivizas/ Helen Oxenbury.
  – Dragejakten, Bjørn Ousland.
  -Sunes skoleransel, Søren Olsson og Anders Jacobsson.
  Har blitt noen av favorittene mine gjennom årene, mye humor, tankevekkende og ikke minst vekke leseglede.

 2. Mai-Ly Reinemo says

  Bildebøker jeg vil anbefale er:

  Annas himmel. Av: Jørn Hole.
  Hvem …(serien). Av. Stina Wirsén.
  Store og lille monster (serien). Av. Kalle Güettler.

  Dette er bildebøker jeg har hatt god erfaring med for barn fra 3-6 år. I tillegg til de gode historiene i barnelitteraturen er også formidlingsevne til de voksne med å skape en kunsthendelse sammen med barna. Ikonoteksen i litteraturen har store tomrom, som vil si at sammenhengen mellom verbalteksten og bildene utvider hverandre og åpner derfor opp for ulike tolkninger både for barn og voksne Dette er litteratur som absolutt åpner opp for dialoger gjennom å samtale og undre seg over tekst, bilder og historien. Samtidlig vil barns fortellerkompetanse komme til syne om de får oppleve bildebøkene over tid, slik at de kan være delaktige gjennom å gjenfortelle historiene.

  Om dere ønsker å lese artikler knyttet til min kommentar, anbefaler jeg:

  Petersen, A. (2007). Den tilsidesatte bog: Om den moderne billedbog i dagtilbud. [Århus]: Klims forlag.

  Svensen, Å. (2001). Folketradisjon og fantastikk i barne- og ungdomslitteratur. I Å. Svensen, Å bygge en verden av ord: Lyst og læring i barne- og ungdomslitteratur. Bergen: Fagbokforl.

  Alfheim, I. & Fodstad, C. D. (2014). Skal vi leke en bok? Språktilegnelse gjennom bildebøker. Universitetsforl.

  1. lervaag says

   Tusen hjertelig takk! Dette var utrolig nyttig. Jeg liker også Wirsen sine bøker utrolig godt. Jeg tenkte å inkludere dem på min liste men endte med å ikke gjøre
   det siden jeg tenkte på mest for 2-3 åringer. Men- tror nok du har rett, de passer nok helt klart for gruppen 3-6. De andre kjenner jeg ikke og de skal jeg sjekke ut. tusen takk også for artikkeltipsene, de var nyttige!

 3. hl says

  Jeg har lest flere av disse. Jeg liker veldig godt En fisk til Luna og Fugl av Lisa Asiato. Trollet til Bringsverd har jeg hørt høytlesning av på radioen. Jeg liker at det produseres så mange gode barnebøker også etter at iPad og Netflix står for mye underholdning. En god bok er gull verdt. Derfor har jeg bokhylla full, både av barnelitteratur og bøker for voksne. Jeg tror at barnebøkene ofte kan fortelle oss veldig mye om det å være menneske. Det røde treet av Shaun Tan er jeg helt forelska i.

  1. lervaag says

   Enig! -bøkene til ASiato er fantastiske. En god Bok er virkelig gull verdt, og barnebøker kan ofte også være Utrolig givende å lese også for voksne. Jeg skal sjekke ut den av Shaun, den kjenner jeg ikke. Takk for tips!

 4. luva says

  Fine boktips ovenfor:) Kan du anbefale bøker til språkstimulering for barn på 9-10 år?

  1. lervaag says

   Takk for tipset! planlegger en post om
   Dette

Leave A Reply

Your email address will not be published.